Magyar Saiva Közösség

Ez a honlap a hinduizmusnak azon formáit kívánja bemutatni, melyek Śiva istenhez kapcsolódnak.

Śiva követői

Śiva imádata már megjelenik a Rigvéda Rudrához intézett himnuszaiban, a Vajasaneyi-Sa mhita Śiva-Rudrájához intézett dicsőítő himnuszaiban, az Atharvavédában és a Brahmanákban is. Ugyanakkor Śiva kultikus tisztelete különböző formákhoz kötött, így a saivizmuson belül el kell különítenünk az ún. śaiva iskolákat, vagyis azokat a vallási csoportokat, amelyek Śivát mint a legfelső istent imádják.

Madhava a Sarva-darshana-samgraha című művében három śaiva rendszerről beszél: a Nakuliśa-Paśupata, a Śaiva és a Pratyabhijna rendszerekről. Madhava felosztása párhuzamba állítható a Tamilnadu államban kialakult, erősen filozófiai Śaiva-siddhanta rendszerrel, míg a Pratyabhijna rendszert Kaśmir Śaiva (azaz ’kasmíri saivizmus’) néven ismerjük. Míg a Śaiva-siddhanta realisztikus és dualista; a Kaśmir Śaiva idealista és monista. A saivizmus számos további mozgalmat és vallási iskolát hozott létre, mint például a társadalmilag is elkülönülő Lingayat, vagy az aszketizmushoz közel álló Daśnamí Sannyasí. Ezen kívül rengeteg népi és aszketikus formája van Śiva imádatának.

Śiva kultuszának kezdeteit az árják előtti fallikus imádatra vezették vissza. Bár nehezen bizonyítható, világosnak tűnik, hogy a védikus isten Rudra („Üvöltő”) alakja beleolvadt Śiva (az „Ígéretes”) alakjába, aki az Upaniśadok kora után jelent meg. A Śvetaśvatara Upaniśad Śhivát a legfelső istenként kezeli, a Paśupata irányzat megjelenéséig – nem alakult ki szervezett,  imádata.

Számos modern iskolája van a śaiva gondolkozásnak; kezdve a pluralista realizmustól az abszolút monizmusig, de mind egyetértenek abban, hogy elismernek három princípiumot: pati-t, azaz Śivát, mint Urat; paśu-t, a személyes lelket; és paśa-t, azt a köteléket, mely a lelket a földi létezésben tartja. Minden lélek feladata, hogy megszabaduljon kötelékeitől és elérje a śívata („Śiva természete”) állapotát. Az ösvények, melyek elvezethetnek ehhez a célhoz a carya (az imádat külső formája), a kriya (Istennek szentelt bensőséges cselekedet), a yoga (aszketizmus és meditáció), és a jnana (bölcselkedés).

 

(Ha többre vagy kíváncsi jelentkezhetsz a Saiva tanfolyamra is, ahol több tanulmányhoz  hozzáférhetsz teljesen ingyen..)

 

 saiva.tanitasok@gmail.com

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 6
Heti: 29
Havi: 110
Össz.: 119 430

Látogatottság növelés
Oldal: Siva követői
Magyar Saiva Közösség - © 2008 - 2019 - magyar-saiva-kozosseg.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »